Fotografie výrobku |
Popis: Plastový kohoutek určený pro získávání (čepování) sladké mízy ze stromů. V USA/Kanadě se používá k výrobě javorového sirupu. V Rusku k výrobě březového sirupu.
Použití kohoutku je mnohem šetrnější ke stromu, a umožňuje Vám pravidelný přísun mízy bez ohledu na počasí. Díky napojení - kohoutek - hasička - PET láhev nedochází ani ke znečištění sbírané mízy. Pokud stáčíte do pet láhve, dbejte na to, aby víčko nebylo úplně utaženo a nevznikal přetlak. Jinak míza poteče jen velmi pomalu.
Kohoutek je určen pro sběr březové a javorové mízy, která se hodí k pití nebo k výrobě sladkého sirupu. Především v předjaří a na jaře si můžete sesbírat dostatek mízy k pití z bříz nebo některých druhů javorů. Březová míza je nejen osvěžující, ale i plná důležitých látek, minerálů a vitamínů.
Parametry:
Výroba: USA, Kanada
Výběr stromu: Pro odběr vybíráme vzrostlejší stromy, které mají 120-130 cm od země nejméně průměr nad 30 cm. Takovému stromu už odběr neuškodí. Odběr mízy provedeme z 1 až 3 míst (podle obvodu stromu: pro ø30-40 cm: 1 kohoutek, ø40-45 cm: 2 kohoutky, ø45 a více cm: 3 kohoutky. Odběr provádíme vždy nějakých 130-150 cm nad zemí pomocí bodového vrtu vrtákem o ø 8 cm a do hloubky asi 6 cm. Kohoutek zasadíme 1-2 cm do dřeva a zatlačíme tak, aby držel.
Dírka se občas zanáší a je třeba ji znova provrtat, aby se uvolnil usazený cukr na stěnách vrtu.
Péče o stromy: Odběr mízy v řádu desítek litrů stromu nijak neublíží. Ve stromě v jarním období kolují hektolitry vody a většina té vody se ihned vypařuje. Odběr mízy odčerpá stěží procenta z celkového množství a a stromu to nijak neublíží.
Po ukončení sezóny kohoutek opatrně vyjměte, vyčistěte a uložte na další sezónu. Nezapomeňte po ukončení odběru ihned uzavřít rány štěpařským voskem!
Období vhodné pro sběr mízy: Jedná se ideálně o dobu, kdy jsou ještě chladné (mrazivé) noci a teplé dny a míza tedy intenzivně cirkuluje nahoru a dolů. Pokračujeme maximálně do doby kdy se nalévají listové pupeny (při vzniku listů s odběrem končíme). Obvykle v té době změní míza chuť a stane se lehce mléčně zakalenou. Období se liší podle geografického prostředí, ale obecně lze hovořit o druhé polovině března a o duben. V teplých zimách lze mízu odebírat již od počátku března.
Z jednoho kohoutku se dá, podle počasí, odčerpat cca 0,3 - 2 litry mízy denně. Za celou sezónu se jedná o cca 50-100 litrů mízy.
Upozornění: Podle některých zdrojů prý česká legislativa zakazuje odebírat mízu v lese a na cizích pozemcích. Takže ji odebírejte výhradně ze svých stromů na své zahradě a nebo po souhlasu s majitelem pozemku.