Naše Historické tržiště si zakládá na kvalitních a funkčních replikách, které splňují podmínky pro tzv. Living history (živou historii) a jsou zároveň plně funkční a v použitelné. To samozřejmě platí i pro veškeré kuchyňské náčiní, příbory, picí rohy a další příslušenství využívané v kuchyni.

Zde bohužel historická věrnost naráží na řadu hygienických předpisů a zákonů. Tyto zákony jsou často velice přísné a některé nelze jen tak jednoduše splnit. V dalších případech nejde o samotné atesty, ale především jde o historickou věrnost, která by splněním přísných (a mnohdy nesmyslných) podmínek utrpěla. A to už je pro nás nepřijatelné!

Proto vždy musíte daný výrobek brát pouze jako dekorační! A jako dekorační jej také kupujete. To neplatí pouze v případě, když je u daného výrobku přímo zmíněn hygienický atest. Využití daných výrobků ke kuchyňskému použití je tedy pouze na vaše osobní riziko a my jej k tomuto účelu oficiálně nemůžeme doporučit.

Pokud se takto rozhodnete, budete moci využívat tyto výrobky ke své plné spokojenosti, tak jako tomu po tisíce let činili naši předkové. Přesto je nutné dodržovat některé nezbytné (a rozumné) hygienické zásady.

 

Pár rad k údržbě:

Pokud ihned po porušení hygienických předpisů neumřete v hrozných křečích, musíte se o své výrobky vhodně postarat.

  • Vždy u kovu, skla, dřeva, rohoviny a keramiky: "Pracovní" plochy omyjte (za pomoci odmašťovacího mycího prostředku) v teplé vodě a odstraňte veškerou mastnotu, sladké nánosy a zbytky jídla.
  • Dřevěné výrobky: Dosud mokrý výrobek vytřete neředěným octem a nechte jej dostatečně vsáknout a následně vyschnout.
  • Kovové výrobky: Vydrhněte případné zkorodované plochy a natřete kov rostliným olejem nebo tukem.
  • Kostěné výrobky: Čas od času můžete použít i ředěný peroxid vodíku.
  • Rohovinové výrobky: Používejte pouze vlažnou vodu a výrobek nikdy nesušte u zdroje tepla.
  • Skleněné a glazované výrobky: Nevyžadují žádnou speciální péči.
  • Neglazované keramické výrobky: Vyhýbejte se sladkým nápojům a tomu, aby keramika byla delší dobu poloprázdná. Nečistoty mechanicky vydřete a opět použijte ocet, případně chloramin.
  • Kožené výrobky: Vyhýbejte se sladkým nápojům a tomu, aby nádoby byly delší dobu poloprázdné. Nádoby ihned po vyprázdnění opakovaně vypláchněte vlažnou vodou a použjte i chemické prostředky (jako např. chloramin).
  • Slaměné, proutěné a loubkové výrobky: Nikdy je neomývajte - nečistoty pouze vyklepte! Následně nechte výrobky několik hodin na přímém slunci.
  • Zvláštní pozornost věnujte nádobám z úzkým hrdlem! Ty je třeba vyplachovat opakovaně a řádně a rychle vysušit.

 

Jediným skutečným nebezpečím, které Vás může u historické kuchyně potkat, jsou plísně a jejich produkty (mykotoxiny). Ani když hygienu podceníte, nedostanete jich za celou sezónu do sebe více, než jich najdete v jedné sklenici kečupu. Při zachování výše uvedených pravidel, ani to ne.