Kožená stojící čutora 2,1 l
Čutora se dá postavit na rovný povrch, takže se snadno odkládá.
Objem: 2 litru
Fotografie výrobku |
Předloha - nález |
Popis: Ručně šitá kožená čutora (kožená nádoba na tekutiny) s dřevěným špuntem. Vnitřek čutory je vyvoskován pravým včelím voskem, díky čemuž čutora neprotéká.
Čutora je oválného tvaru a má dva otvory k zavěšení na řemínek. Čutora se dá postavit na rovný povrch, takže se snadno odkládá. Tvar čutory nemusí být vždy pravidelný!
Čutora je sešitá lněnou dratví. Vnitřní prostor a švy jsou vyvoskovány, takže nedochází k promokání či propouštění uskladněné tekutiny.
Parametry:
- Objem: 2 litry (+/- 1 dcl / objem závisí na míře vyfouknutí a vyvoskování)
- Výška: 23-24 cm (bez zátky) - měřeno po vypouklém obvodu.
- Šířka: 17-21 cm - měřeno po vypouklém obvodu.
- Šířka plochy na postavení: 5-9 cm
- Tloušťka kůže: 2 mm
- Průměr zátky: 2,5-3,5 cm
- Hmotnost (se zátkou): 300 g / hmotnost se odvíjí i od množství použitého vosku a síly kůže.
- Všechny rozměry jsou orientační a mohou se měnit.
Barva: Použitá kůže je v přírodní barvě, tmavý odstín získá kůže díky vosku, který do ní nasákne. Barva se tedy pohubuje od kávově krémové po tmavě hnědou!
Historické použití: Méně známý, ale velmi praktický vzor ze středověku, který lze pravděpodobně použít od starověku po současnost.
Nález originálu je datovaný od 9. do 11. století a jedná se o tureckou nádobu z "dynastie Liam".
Více k nálezu: Steven Baker (Varangian Voice Issue 55, květen 1999 pp9-12)
Upozornění k zátce:
- Zátka je vyrobena z dřevěné kulatiny a je kónicého tvaru.
- Zátku si můžete podle potřeby zkrátit, ale to doporučujeme až po měsíci používání. Po této době se totiž velikost otvoru už ustálí.
- Zátku doporučujeme provrtat a upevnit ji řemínkem k čutoře. Čímž zabráníte její ztrátě.
Používání a údržba:
- Do čutory lze nalévat studené nápoje mimo vysokoprocentní alkoholy (od 20% výše). Teplé nápoje a alkohol mohu poškodit voskovou impregnaci.
- Čutoru nikdy nepoužívejte k převážení nápojů a pokud je plná, udržujte ji v kolmém stavu.
- Medovina, pivo a moderní sladké nápoje jsou živnou půdou pro plísně. Proto po každém použití čutoru opakovaně vypláchněte a nechte dlouho vykapat a řádně vyschnout.
- Skladujte ji ideálně otevřenou a v suché místnosti.
- Pokud dojde k uchycení plísně, můžete použít desinfekci jako je chloramin nebo je nezbytné čutoru znova vyvoskovat.
- Na vylévání je nezbytné použít pravý včelí vosk.
Upozornění:
- Jakákoliv kožená vyvoskovaná čutora vyžaduje patřičné ošetřování - jedná se o "živý výrobek", který neustále pracuje.
- Na přímém sluníčku (respektive v teple) může vosk změknout a může dojít k mírné deformaci tvaru. Čutoru pak stačí fouknutím zase zpětně vytvarovat (samozřejmě jen pokud je teplá).
- Ve velkém mrazu se zase může mírně drolit vosk. Každopádně nenechávejte plnou čutoru v teplotách pod bodem mrazu.
- Pokud vám čutora spadne na tvrdý povrch (kámen), může se vosk ze švů či plochy vydrolit.
- Po poškození nebo po delší době může čutora začít téct. Proto je potřeba provést opravu, a to tím, že do čutory vlijete vařící vosk a to tak, aby stíkal a zatvrdl v místech, kde čutora teče.